
Wat houdt HSCT behandeling in?
AHSCT (ook wel HSCT genoemd) staat voor autologe hematopoietische stamceltherapie. Bij deze behandeling worden stamcellen gebruikt die aanwezig zijn in het beenmerg en in het bloed, zogenaamde hematopoietische cellen. Autoloog betekent dat de stamcellen van de persoon zelf worden gebruikt. Het doel van AHSCT is het afweersysteem “resetten” zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen en/of het ruggemerg aanvallen, zoals het geval is bij mensen met een actieve vorm van MS. Stamcellen zijn erg belangrijk voor het repareren van schade in het menselijk lichaam. Vanuit stamcellen kunnen verschillende andere soorten cellen ontstaan. In dit geval worden stamcellen uit het bloed gebruikt, deze kunnen verschillende type cellen vormen en daarmee het afweersysteem opnieuw opbouwen. Dit type stamcel kan echter geen organen of weefsels herstellen. AHSCT kan daarom echte zenuwschade niet herstellen.
Er is een behandeling om MS stil te zetten. Deze wordt echter niet vergoed door de zorgverzekeraars. Deze behandeling is alleen bereikbaar voor mensen met leukemie. Iemand met MS is blijkbaar “niet ziek genoeg”. Deze behandeling wordt uitgevoerd in India, Zweden en Mexico. Hier heb ik dus (veel) geld voor nodig.
Super dat je me wilt helpen!
Behandeling
In het kort bestaat de behandeling met AHSCT uit drie stappen. Als eerste worden stamcellen uit het bloed of beenmerg van de patiënt gehaald en tijdelijk ingevroren. Ten tweede krijgt de patiënt chemotherapie en antilichamen toegediend waarmee het afweersysteem (grotendeels) wordt uitgeschakeld. Tot slot krijgt de patiënt zijn eigen stamcellen terug via een infuus, hiermee wordt het afweersysteem weer opgebouwd.
De behandeling wordt gegeven in twee varianten. De non myelo ablative en de myelo ablative variant. Bij de non myelo ablative behandeling wordt het afweer systeem grotendeels vernietigd maar niet helemaal. Hierdoor wordt de MS in ongeveer 80 procent van de patiënten gestopt maar is er ook ongeveer 20 procent kans dat de MS niet wordt gestopt.
Bij de myelo ablative behandeling wordt het afweersysteem geheel vernietigd. Hierdoor is het nagenoeg uitgesloten dat de MS nog aanwezig is. Nadeel van deze behandeling is dat herstel van de patiënt langer duurt evenals het opnieuw opbouwen van het afweersysteem. Zo moeten bijvoorbeeld vaccinaties tegen kinderziektes zoals de mazelen ongeveer een jaar na de behandeling opnieuw toegediend worden.